Grekiska traditioner

Alexandra
Bröllopsvittne / Κουμπάρα
"Alexandra kommer under vigselakten att byta ringar på brudparet och korsa två stycken tunna kronor kallat "Stefana" över brudparets huvuden ."

Tsipouro / Ouzo
Sprit
"Detta är något som det kommer bjudas en hel del av, så förbered er."

Boubounieres
Gåva
"Efter vigselakten delas en liten gåva innehållandes ett ojämnt antal koufetes ( chokladgodis ) som symboliserar lycka för brudparet"

Koufeta
Chockladgodis
"Ni kommer se dessa godis vid flertalet tillfällen. Varje tillfälle ha sin egen betydelse. Kort och gott så medför det tur för den som äter dem och för brudparet."
Cermonin
Vigseln är full med symbolik och det är en spännande upplevelse för den som aldrig tidigare har närvarat på ett ortodoxt bröllop. Det kommer att skilja sig mycket från de bröllop du har varit på i Sverige. Vigseln är också unik på så sätt att bruden och brudgummen inte ger några löften till varandra i kyrkan. Deras närvaro i kyrkan betyder att de redan har gett varandra löftet att ingå äktenskap.
Bruden och brudgummen dansar från sina hem till kyrkan med orkester och sitt följe. Brudgummen går en bit före och kommer sedan att tillsammans med övriga gäster vänta på bruden vid kyrkan. Brudgummen håller brudens bukett och överlämnar den när hon kommer till honom vid kyrkan.
Prästen leder sedan in bruden och brudgummen tillsammans in i kyrkan, följda av alla gäster. Man separerar inte gästerna från brudens och brudgummens sida utan alla sitter tillsammans. Om det finns lite platser, eller om man föredrar att stå för att se bättre, så går det också bra. Man gör som man vill, helt enkelt!
Bröllopsceremonin består av två delar: trolovningen och ceremonin för sakramentet äktenskap. Utbytet av ringar är i fokus under trolovningen. Prästen välsignar ringarna genom att hålla dem i sin högra hand och göra korstecknet över huvudena på bruden och brudgummen. Ringarna placeras sedan på det tredje fingret på deras högra hand. Koumbara, som vi i Sverige kallar bröllopsvittne, byter sedan ringarna mellan brudparets händer tre gånger. Många ritualer i ceremonin utförs tre gånger vilket symboliserar den heliga Treenigheten: Fadern, Sonen och den Heliga Anden.
Ceremonin för sakramentet äktenskap är uppdelad i flera sektioner. Först säger prästen många böner och vid slutet av dem förenar prästen brudparets högra händer. Händerna förblir sedan förenade under resten av vigseln som en symbol på deras förening.
Bruden och brudgummen blir krönta med tunna kronor, kallade Stefana, vilka förenas med ett vitt band och har blivit välsignade av prästen. Kronorna är en symbol för den ära som Gud ger dem och banden symboliserar föreningen dem emellan. Koumbaran flyttar sedan kronorna mellan brudparets huvuden tre gånger. Kröningen följs av en läsning från bibeln, som berättar om Canas äktenskap vid Galilee. Det var på just det bröllopet som Jesus utförde sitt första mirakel genom att förvandla vatten till vin, ett vin som sedan gavs till det gifta paret. I den här delen av bröllopet serveras brudparet därför vin ur en bägare och de dricker från det tre gånger var.
Prästen leder sedan paret, som fortfarande bär sina kronor, tre gånger runt altaret. Detta är symbolen för deras första steg som ett gift par. Koumbaran följer efter paret tätt bakom. Vid den här punkten i vigselakten blir paret, prästen och alla andra i brudföljet översköljda av ris. Prästen använder oftast bibeln för skydd.
När vandringen är över välsignas paret av prästen och kronorna kan tas bort. Bruden och brudgummens högerhand separeras med hjälp av bibeln, en påminnelse om att bara Gud kan bryta deras förening. Och vigselbeviset överlämnas, och brudparet och koumbaran skriver under.
Ceremonin varar vanligtvis mellan 30-60 min.